Ošatky

Ošatky na kynutí těsta / pečení chleba

Jemná chuť, křupavá kůrka, vláčná střídka a nádherná vůně. Takhle jednoduše by se dal charakterizovat čerstvý, doma připravený kváskový chléb. V minulosti bylo pečení z kvásku zcela běžné, ale s příchodem droždí ztratilo na atraktivitě. V současnosti se však opět dostávají do popředí zdravotní benefity kváskového chleba a po pořádné peci nebo domácí pekárničce jsou to právě ošatky, které vám pomohou upéct úhledný bochník domácího kváskového chleba.

O velikosti chleba rozhodujete vy

Ošatky jsou jako stvořené ke kynutí kváskového chleba. Možná jste slyšeli o různých alternativách, které mají nahradit ošatky na chléb, ale pletená ošatka z proutí nebo ratanu je přece jen kvalitativně o něčem úplně jiném. Pokud jste se tedy rozhodli pro ošatku, udělali jste dobře. Abyste však pokračovali ve správných krocích i dále, nezapomeňte, že při výběru ošatky byste měli vědět, jak velké chleby chcete péct. Velikost ošatky se totiž uvádí v kilogramech. K dispozici máte 0,5 kg, 0,75 kg, 1 kg, 1,5 kg i 2 kg ošatky na kynutí těsta.

Ošatky vás potěší také různými tvary a nekomplikovanou údržbou. Chleba tedy může kynout v trojúhelníkové, kulaté, čtvercové nebo oválné ošatce, kterou po vykynutí těsta stačí jednoduše nechat vysušit, oprášit kartáčem od zbylé mouky, dobře vyklepat a odložit na své místo. Nejlépe s dobrým přístupem vzduchu.